Biciklizam

Škola biciklizma i sigurnosti u prometu


Program uključuje 2-dnevnu školu (5 školskih sati, u malim grupama) učenja vožnje bicikla bez pomoćnih kotača i upoznavanje djece s prometnim znakovima. Uz podršku Autokluba Siget i HAK-a djeci je omogućena edukacija o ponašanju u prometu.

Termin I: 22. i  23. rujna

Termin II: 6. i 7. listopada

Lokacija: Bundek

PRIJAVA

Biciklizam je ekonomičan, zdrav i ekološki prihvatljiv alternativni način prijevoza koji je potrebno što više koristiti i poticati. Osnovna prednost je što ne zagađuje okolinu te je vožnja biciklom vrlo popularna u razvijenim urbanim sredinama.

Prednosti biciklizma:
- Zamjenjuje tjelovježbu i unapređuje zdravstveni status
- Manja zagađenost zraka koristi čitavoj zajednici
- Manja potrošnja goriva i manja proizvodnja ugljičnog dioksida što čuva naš planet
- Uštedom novca na benzinu koje je potrebno za motorna vozila, uštedit ćete za druge stvari
- Ušteda na cestarinama i parkingu

Ukoliko djeca odrastu uz bicikl i nauče osnovna pravila sigurnosti u prometu, vrlo je vjerojatno da će ga koristiti i kasnije u životu, bilo za rekreaciju, bilo kao prijevozno sredstvo. Program je namjenjen djeci od 4 do 7 godina, a njime se želi proširiti poruka zdravog i ekološkog aspekta biciklističkog života, educirati ih ponašanju i sigurnosti u prometu te inspirirati avanturistički duh. Ovaj program Sport Educa godinama uspješno provodi u suradnji s dječjim vrtićima grada Zagreba, Velike Gorice i Ivanić Grada.
 
Između četvrte i osme godine života većina djece razvije fizičku koordinaciju, dobru ravnotežu i princip zaustavljanja na svom triciklu ili biciklu s pomoćnim kotačima, tako da su spremna za učenje vožnje bicikla. Također, potrebna je i psihička spremnost (poput samopouzdanja) te motivacija za učenje vožnje. 


Prije izlaska biciklom na cestu najvažnije je naučiti i poštivati ponašanje u prometu. Evo nekoliko pravila koja bi djeca trebala usvojiti prije izlaska na cestu s biciklom:


1.       PRIJE IZLASKA NA CESTU OBAVEZNO SE ZAUSTAVI

2.       POŠTUJ ZNAKOVE ZAUSTAVLJANJA


3.       POGLEDAJ IZA SEBE PRIJE NEGO SKRENEŠ

4.       UVIJEK VOZI DESNOM STRANOM

5.       NE PRATI DRUGOG VOZAČA BEZ POŠTIVANJA PRAVILA

PRIJAVA